9.
2021/11

Szeged - Szent Anna Gyógyfürdő

Szeged Magyarország harmadik legnépesebb települése, melyet legtöbben egyetemvárosként, valamint kulturális és sportközpontként ismernek, azonban a dél-alföldi nagyváros két csodálatos fürdővel is büszkélkedhet.
Szegedet a „napfény városaként” is emlegetik, ugyanis egyik különleges jellemzője, hogy hazánk ezen pontján a napsütéses órák száma az országos átlagot is meghaladja. Erről kapta nevét a környék egyik legnagyobb élményfürdője, amely nagy népszerűségnek örvend a helyiek és a turisták körében egyaránt.

A városon keresztülhaladó Tisza túloldalán találjuk Szeged másik kedvelt fürdő létesítményét, az 1800-as évek végén épült Anna Fürdőt, amely az ország egyik legrégebbi gyógyfürdője.
Kialakítását az egykori törökfürdők ihlették, a terveket pedig bécsi építészek készítették el.

A több mint 120 éves múltra visszatekintő fürdőépületet „Szeged fürdőpalotájának” is nevezik, ez nem meglepő, hiszen egy gyönyörű, felújított műemléképületben kapott helyet.
Kezdetben csupán tisztasági fürdőhelyként üzemelt, melynek vízellátását a városi közműhálózatból nyerték, a vizet pedig gőzkazánok segítségével melegítették fel.
1927-ben azonban a hajdúszoboszlói termálvíz feltárásának hírére egy kutatófúrás során Szegeden is találtak melegvizes forrást, így innentől kezdve a fürdő ebből a termálkútból táplálta medencéit.
Csak 2 évvel később derült fény arra, hogy a majdnem 1000 méter mélyről felszínre törő, 58 °C hőmérsékletű értékes forrásvíz gyógyító erővel is bír, így 1938-tól az Anna Fürdő is felkerült Magyarország gyógyfürdőinek listájára.

A 2004-ben teljes egészében, ám stílusjegyeit megőrizve felújított fürdő 2 külön szárnyra nyílik, egy impozáns belső udvart körülölelve, amely jó idő esetén napozásra is kitűnő helyszín.
Az egyik szárnyban a gyógyvizes és egyéb medencékkel ellátott termálfürdő, a másikban pedig a szaunavilággal és különböző élményelemekkel felszerelt wellnessfürdő kapott helyet.
Ezen kívül egy gyógyászati központ is épült a fürdő mellé, ahol fizio-, és balneoterápiás szolgáltatások vehetők igénybe.

A szegedi termálvíz számos ásványi anyagot tartalmaz, melynek köszönhetően rengetegen tapasztalják a víz áldásos, gyógyító hatását.
A gyógyvíz használata javasolt mozgás-, és légzőszervi betegségek, különböző bőr-, és nőgyógyászati panaszok, valamint balesetek és műtétek utáni rehabilitáció esetén.
Az „Anna-kút kincse” emellett belsőleg, ivókúra formájában is bátran fogyasztható, melynek révén különböző emésztőrendszeri panaszok orvosolhatók.
A víz ajánlott többek között gyomor-és bélrendszeri problémákkal küszködő, de veseköves bántalmaktól szenvedő betegek számára is.
Az Anna-kút a belvárosban, az eredeti feltárt forrás helyétől néhány méterrel odébb található, ahol mi is megtölthetjük palackunkat az értékes forrásvízzel.

A cikk szerzője
Jó Napot Nagyvilág

Hagyj üzenetet