4.
2018/07

5 hely, amit látni kell Krakkóban

Krakkó 1 250 000 fős lakosságával Lengyelország második legnagyobb települése. Az egykori főváros a Kis-Lengyelországi vajdaságban, az ország déli részén fekszik.

Közkedvelt turista célpont, ami érthető ha sorra veszük az itt található számtalan látványosságot és kikapcsolódási lehetőséget. Ezek közül következik most öt, melyek meglátogatása nélkül egy Krakkói vakáció sem lehet teljes:

1. Főtér:

Krakkó Főtér

Ha szerencsénk van a főtéren még hintót is foghatunk

Az 1257-ben tervezett főtér a város epicentruma, minden turista számára kötelező.
A közel 40 000 m2-es területet Európa egyik legnagyobb középkori tereként tartják számon.
A helyet rengeteg fontos épület és történelmi emlék övezi. Itt található a Posztócsarnok, a Mária templom és a városháza is. A tér rendszeresen ad helyet szabadtéri rendezvényeknek, valamint bővelkedik üzletekben, éttermekben és kávézókban.

2. Posztócsarnok:

Posztócsarnok

A Posztócsarnok a köp európai reneszánsz építészet remeke

Az óváros központjában, a főtéren fekszik a világ első “plázája”. Virágkorát a reneszánsz (XV. század) alatt élte a nemzetközi kereskedelem gócpontjaként.
Gazdát cseréltek itt fűszerek, viasz, ólom, a Wieliczka bányájából származó só és persze a különböző kelmék is.
Napjainkban többnyire a turistáknak készült emlék tárgyakat vásárolhatunk itt. A csarnok padlóját olyan személyiségek is taposták már mint Károly brit herceg vagy Akihito japán császár. Az egykoron báloknak is otthont adó épület a hetvenes évek óta az UNESCO világörökség része.

3. Mária Templom:

Mária Templom

A Mária Templom előtti Főtéren mindig pezseg az élet

A Krakkó főterén álló épületet a XIII. században kezdték építeni, ám a munkáltok csak a XIV. század végére fejezték be. Az ikonikus, felemás tornyok látványát nem mulaszthatja el egy látogató sem.
Itt található a legnagyobb európai gótikus szárnyas oltár melyet a XV. században készített Veit Stoss nürnbergi mester.
Habár több legenda is fűződik a majd hatszáz éves épülethez, még mindig eredeti funkciójához híven üzemel, rendszeresen celebrálnak benne misét és egyéb szertartásokat.

4. Wawel

Wavel

Wawel, Lengyelország egykori központja

Az óváros északi részén, a Visztula bal partján található Wawel mészkő dombja, rajta a katedrális és a palota. A kiemelkedésen fekvő, falrendszerrel és bástyákkal körülvett épületkomplexumból irányították Lengyelországot egészen a XVII. századig.
Rengeteg lengyel uralkodót koronáztak és temettek el itt.
Napjainkban a turisták által is látogatható épületegyüttes olyan látványosságokat tartogat mint a fegyvermúzeum, a kincstár, a dísztermek, a díszudvar, és persze a majd ezeréves Katedrális.

5. Kazimierz

Kazimierz

Kazimierz városrész piactere

A Kazimierz vagy Zsidó Negyed Waweltől délkeletre terül el. A második világháborúig zsidók lakta városrész kis utcáinak egyedi hangulata rabul ejti az ide látogatót. A kerületben számos múzeum, zsinagóga és templom üzemel.

Betérhetünk galériákba, felfedezhetjük az apró házakban megbúvó üzleteket, majd megpihenhetünk az éttermek, kávézók egyikében.
A kerülettől nem messze található Oskar Schindler egykori gyára.
Steven Spielberg itt forgatta híres filmjének számos jelenetét.

A cikk szerzője
Kócsa Gábor

Hagyj üzenetet