15.
2021/06

Korzika Keleti-part

Costa Verde, így nevezik a Bastiatól Solenzaraig terjedő partszakaszt, melyet homokos strandok jellemeznek. A Bastia-i kikötőtől és repülőtértől 20-90 km-re lévő települések könnyen megközelíthetők.

A sziget belsejében elnyúló, több mint 2000 méter magas hegycsúcsokkal tarkított hegyvonulat a nyugati oldallal ellentétben, itt nem éri el a tengerpartot. Köszönhetően ennek, egyenes út vezet Bastiatól egészen Bonifacioig.

Számos közvetlen tengerparti üdülőtelep épült a partszakaszon, ezeket főleg gyerekes családoknak ajánljuk. A régió ideális kiindulópont a sziget északi és déli irányú, valamint a sziget belsejében található hegyek, tengerszemek felfedezésére.

Látnivalók és kirándulások a keleti parton

 

Penta di Casinca: A Folelli-től északra induló út elvezet minket a kb. 10 m-re található, a keleti part egyik legelbűvölőbb hegyi településére, Penta di Casincara.
A hegy tetején álló, ódon, egyszerű kőházak szinte visszarepítenek a múltba. Tiszta időben egészen Bastiáig el lehet látni.

San Nicolao: Morianiból akár gyalog is elérhető a falu (6 km), ahonnan 1 km-re található egy gyönyörű vízesés (Cascade). A sziklák tetejéről folydogáló vízesés látványa lenyűgöző, mintha nem is a tengerpart közelében lennénk!

Aléria: Egy gazdag múltú falu, mely már Kr.e. 565-ben föníciai település volt. Itt láthatóak az ókori romváros maradványai és a Régészeti Múzeum gazdag görög-római gyűjteménye. Aléria is híres borairól és a környéken található farmokról, ahol a helyi gazdák a szigetre leginkább jellemző szalámikat, sonkákat, vagy akár olívaolajat is készítenek.

Az ínyencek a tengerparti részen található, sós vizű Diana-tavon tenyésztett, frissen fogott osztrigát is megkóstolhatják.

Corte: A keleti partról könnyen elérhető a sziget egykori fővárosa, Corte. Hangulatos, szűk utcákon sétálhatunk fel a kilátóhoz, ahonnan szép panoráma nyílik a városra, a fellegvárra és a környező magas hegyekre.
Corteból érhető el a Restonica-völgy, ahol hatalmas köveken keresztülfolyó, természetes vadvizekben hűsölhetünk. Aki még többre vágyik, 2-3 órás gyaloglással feljuthat a csodálatos tengerszemekhez is (Lac de Nino, Lac de Melo). Ehhez persze a jó túrabakancs, melegebb ruházat és a hátizsákban étel, ital elengedhetetlen!

A cikk szerzője
Jó Napot Nagyvilág

Hagyj üzenetet