24.
2021/03
Székhelye Székesfehérvár, a középkorban a Magyar Királyság egyik fővárosa is volt.
Magyarország történelmében, elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy koronázó városként az egykori legjelentősebb szerepet töltötte be.
Székesfehérvár szívében, a megmaradt romok helyén állt, az államalapítást követően Szent István által építtetett, a középkori Magyar Királyság legnagyobb, legfontosabb helyszíne, a Nagyboldogasszony Bazilika.
45 magyar király és királyné fejére helyezték a koronát a díszes bazilikában, közülük feltétlenül említsük meg az államalapító Szent István királyunkat, Szent László királyt, Könyves Kálmánt,
II. András királyt, I. Lajos királyt, I. Mária királynőt, az 50 évig uralkodó Luxemburgi Zsigmond magyar királyt és német-római császárt, Hunyadi Mátyás királyt.
A templom falai közé 15 királyunkat temettek el.
Napjainkra sajnos csak ezek a kövek maradtak meg az egykori mesés gazdagságú és szépségű templomunkból.
Székesfehérváron a Bory-vár egy igazi ékkővé vált. A várat a székesfehérvári születésű Bory Jenő építette, aki egyben alkotta meg hitvesi szeretetét és művészi álmait. A várban 7 torony, 30 kisebb-nagyobb helyiség, köztük 3 műterem és mindenütt szobrok, képek, régiségek, műtárgyak sorakoznak.
Brunszvik Antal, Mária Terézia királynőtől kapta a grófi rangot és a martonvásári birtokot, ahol ma a Brunszvik-kastély és park áll.
A híres német zeneszerzőt, Beethovent a család barátságán kívül a lélegzetelállító kastély parkja is többször a birtokra vonzotta. Barátsága jeléül több darabját – köztük az Appassionata-szonátát – a Brunszvik család tagjainak ajánlotta. A kastély ezáltal egy Beethoven Emlékmúzeumnak is otthont ad.
„Minden bor (…) társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák.”-Hamvas Béla
Etyek Fejér megye északkeleti peremén, az Etyeki dombság kezdetén, a Zsámbéki medence szélén, -Budapesttől mindössze 26 km-re- fekszik. A környék szőlőtermesztő kultúrája több száz évre nyúlik vissza, mára pedig egy híres borvidékké vált. Hogy miért? Kóstoljon utána! 🍷😊
Idén nyáron kutyusainkat sem kell otthon hagynunk! A Velencei-tó kutyás strandján együtt hűsölhetnek gazdik és kedvenceik a meleg nyári napokon.🐶

További információkkal és szállással kapcsoltban keressetek minket bizalommal a jnn@jnnutazas.hu e-email címen, vagy a 00 36 1 312-4763-as telefonszámon!😊

 

A cikk szerzője
Jó Napot Nagyvilág

Hagyj üzenetet