17.
2021/06

Szardínia Északi-part

Az Alghero és Olbia közötti partszakasz Szardínia látnivalókban leginkább bővelkedő régiója. Leghíresebb része az Olbia felett található Smaragdpart (Costa Smeralda), melynek világhírű központja Porto Cervo. Emellett számos gyönyörű öböl és partszakasz ejti ámulatba az utazót, nem is beszélve a hangulatos, látnivalókban gazdag városokról: Alghero, Castelsardo.

Alghero 

Alghero Szardínia egyik leghangulatosabb és legkedveltebb városa, a sziget észak-nyugati oldalán. A Barcelonata néven (kis Barcelona) ismertté vált város majdnem 400 évig katalán, illetve spanyol uralom alatt állt. Ennek a hatása még ma is érezhető. A város régi épületei híven őrzik a katalán, majd spanyol uralom emlékeit, de a katalán hatás az idősebb emberek dialektusán és a város éttermein is érződik. A műemlékekben gazdag óvárosban sok látnivaló vár felfedezésre, esténként a teraszos éttermek hívogatnak, de kellemeset sétálhatunk a hangulatos, kivilágított tengerpart mentén is.
Az 5 km hosszú partszakasz mentén, a smaragdzöld színű vízben pompázó sötétvörös koralltelepek a búvárok paradicsoma. A kikötőből hajókirándulást tehetünk a Capo Caccia látványos hegyszirtjéhez (gépkocsival is megközelíthető), valamint a világhírű Grotto di Nettuno-hoz, Európa egyik legnagyobb cseppkőbarlangjához, ahol a sziklák alatt egy mesevilág tárul elénk. Az óvárostól több mint 2 km hosszan húzódó Lido mentén található a szállodák és apartmanok többsége, a strandtól 20-150 m-re. Ez egy igazi paradicsom a tenger szerelmeseinek.

Stintino

A hajdani halászfalu az azonos nevű félszigeten található, Algherotól 60 km-re, északra.
A kedvelt üdülőhely a sziget egyik legszebb partszakaszával büszkélkedik (Spiagga della Pelosetta, Spiagga La Pelosa), vakítóan fehér homokkal, sekély, kristálytiszta, a kék minden színében pompázó tengerrel. A hely szimbóluma a szemközti kis szigeten található aragóniai torony, mely a fotósok kedvenc témája. Ez egy kihagyhatatlan kirándulás és csodás élmény azoknak, akik az északi parton nyaralnak.

Castelsardo 

Kivételes fekvésű település a sziget északi partszakaszának közepén. A tenger fölé magasodó, sziklaszirten épült óváros szűk kis utcáival rendkívül romantikus hangulatot áraszt. A romos vár tetejéről lenyűgöző panoráma tárul elénk.

 

Isola Rossa 

A kisváros a sziget északi partján található. A hajdani halászfalu mára kedvelt üdülőhellyé vált, melyet változatos partszakaszának köszönhet: homokos öblök, vörös gránitsziklás partok váltják egymást, melyet smaragdzöld tenger övez. Az üdülőhely igen kedvelt a búvárok körében.

Palau 

Palau egy hangulatos és mozgalmas kikötőváros, ahonnan naponta többször is indulnak komphajók a szemközti természetvédelmi szigetre, a La Maddalena szigetre. A festői kis sziget 15 perc alatt érhető el és különleges öblökkel várja az ideérkezőket. A szigetet egy földnyelv köti össze a szomszédos Caprera szigettel, ahol érdemes ellátogatni a Garibaldi házba. A híres hadvezér itt halt meg, s a szobában az ágya Korzika felé nézett …
Palaunál homokos és a természet alakította köves partok várják a nyaralókat. Itt található Szardínia egyik híres, természetes gránit “szobra” is, egy óriási medve, mely Capo d’Orso fölött uralja a tengert.

Costa Smeralda 

Szardínia észak-keleti részén, Olbia és Palau között található a világhírű, 55 km hosszan elterülő partszakasz. Nevét – Smaragdpart – a tenger gyönyörű színéről kapta. Mai arculatát Aga Khán izmaelita hercegnek köszönheti, aki 35 évvel ezelőtt felfedezte az ismeretlen, kincset rejtő területet és oly módon alakították mára felkapott üdülőhellyé, hogy közben megőrizték a természet eredeti szépségét és a táj jellegét.
Kristálytiszta, smaragdzöld tengervíz, fehér homok, csillogó gránitsziklák és luxusszállodák jellemzik ezt a részt, háttérben a gyönyörű Maddelena-szigetcsoporttal. A környéken rendszeresen megfordulnak előkelő és híres emberek, így nem ritka, hogy egy világhírű színésszel, énekessel találkozunk séta közben. Két központja, Baia Sardinia és Porto Cervo, ahol elegáns vitorláskikötő várja a jachtokat. A tengerparton hófehér homok és szikrázó gránitsziklák fokozzák a látvány szépségét.

Olbia környéke 

Olbia Szardínia egyik legjelentősebb városa. Itt található az egyik repülőtér és egy kompkikötő is, ahova az olasz szárazföldről érkeznek a turistákat szállító Moby Lines hajói. A környékén elterülő üdülőhelyek remek kikapcsolódást kínálnak. Olbia közelében, Golfo Aranciban található a másik kikötő, ahova a Sardinia Ferries hajói érkeznek. Az Olbiától 30 km-re, délre található San Teodoro kedvelt nyaralóközpont, idilli kis öblökkel és finom fehér homokos strandokkal, ahol számos vízisport kipróbálására nyílik lehetőség. Porto Taverna hangulatos üdülőhely Olbiától 20 km-re délre, szintén szép öblökkel.

A cikk szerzője
Jó Napot Nagyvilág

Hagyj üzenetet