15.
2021/06

Korzika Déli-part

Korzika déli részén igényes tengerparti szállodákkal, üdülőkkel találkozhatunk. Így mondhatjuk, hogy az árak követik a színvonalat. Családosoknak, gyönyörű környezetben pihenni vágyóknak egyaránt ajánljuk a sziget ezen részét.

A Solenzaratól Bonifacioig és a Bonifaciotól Proprianoig húzódó partszakaszt változatos homokos-sziklás öblök, álomszép, fehérhomokos, türkizkék vizű strandok jellemzik.

Bastiaból Porto-Vecchio és Bonifacio kb. 2 óra alatt érhető el gépkocsival, Proprianoba eljutni viszont közel 4 órát vesz igénybe.

 

Látnivalók és kirándulások a délkeleti parton


Bavella-hágó:
 Solenzaraból indul az út a hegymászók paradicsomába. A csipkésszélű, meredek hegyek között megbúvó patakok fürdésre is alkalmasak, kellemes felfrissülést nyújtva még az igazán forró napokon is. Itt található a sziget legnagyobb vízesése is, a Piscia di Gallo.

Porto-Vecchio: Egy festői öbölben fekszik a város, mely két részből áll. Az alsóvárosban a Földközi-tenger egyik legszebb jachtkikötője található, ahol most is láthatók a régi genovai erődrendszerből fennmaradt bástyák és figyelőtornyok. A 70 m magasan fekvő Felsővárosban hangulatos sétát tehetünk a kis üzletek és hívogató éttermek között. Az óvárosból szép kilátás nyílik az öbölre és a sólepárlóra.

Palombaggia, Santa Giulia, Rondinara …: Korzika legszebb, áttetsző, türkizkék vizű, lenyűgöző fehérhomokos öblei, melyek magukért beszélnek!
Utasainknak lehetősége nyílik ezeken a csodás helyszíneken közvetlen tengerparti szállásaink közül is választani.

Bonifacio: A sziget legdélebbi városa méltán büszkélkedhet a legszebb város címével. „Ami a szépséget illeti – mondta Paul Valery költő, a sziget szülötte, – Bonifacio Korzika legszebb városa”. De a helyiek erre csak legyintenek, szerintük Bonifacio a világ legszebb városa!
Bonifacio lélegzetelállító fekvése miatt ejti rabul a látogatót. A városba érve érdemes a felfedezést egy 50 perces hajókázással kezdeni. A kirándulóhajók a 1,5 km hosszú fjord végéből indulnak, melyet a Fellegvár ural. A hajók a sziklafal alatt haladnak, ilyenkor látszik igazán, hogy a házak a sziklafal szélén „egyensúlyoznak”.
Jó idő esetén még egy sziklabarlangba is bearaszol a hajó, ahol a tenger színpompás aljnövényzetében gyönyörködhetünk.
A felsőváros látnivalóit gyalogosan vagy kisvasúttal fedezhetjük fel. Az óváros egy 65 méter magas, meredek mészkősziklák által képződött fjord tetején fekszik, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a végtelen tengerre, tiszta időben még a szomszédos sziget, Szardínia partvonala is jól látható. A hajdani óváros, melyet közel 1000 éve még a genovaiak erődnek alapítottak, csak néhány házból állt. Az erődfalak között elhelyezkedő mai óváros labirintusszerű utcái és a különleges Tengerésztemető sok látnivalót tartogat.

Lavezzi szigetek:
 Bonifacioból naponta többször indul hajó a közeli lakatlan szigetekhez. Az áttetsző, igen sekély víz, a hófehér kövek lenyűgöző látványt nyújtanak, és kiváló hely a merülésre is. Piknikkosár és napernyő nélkülözhetetlen kellékek a kiránduláshoz!

Látnivalók és kirándulások a délnyugati parton

Propriano: A csodálatos Valinco-öböl partján fekvő, hajdani halászfalu kedvelt üdülőhellyé vált napjainkra. Homokos strandok, teraszos éttermek sora várja a vendégeket. A város szélén található romantikus, sziklás részeken akár egyedül is strandolhatunk.
Kezdőknek, vagy akár haladóknak is egyedülálló merülési élményt kínálnak Propriano búvárközpontjai!

Sartene: Az ódon XV. századi települést Korzika “legkorzikaibb” településének nevezik. A szürke, erődszerű házak, keskeny, meredek utcák között sétálva megérint bennünket a középkori hangulat. A főtéren található teraszos fagylaltozóban igazi gyümölcsös fagylaltkölteményekkel hűsíthetjük magunkat a forró napokon.

Filitosa: 1954-ben tárták fel a sziget leggazdagabb régészeti leletét, amely Korzika múltjáról tanúskodik. A kőkorszak végéről, a megalit kultúra idejéből származó, 2-4 m magas Menhirek (kőszobrok) – mai ismereteink szerint – harcosokat ábrázolnak, tanúskodnak a múltról. A „szoborpark” látogatása felér egy időutazással.

 

Prunelli-szoros / Tolla-tó: Ajacciotól délre, Bastelicaccia-ból vezet az út a meredek falú, fenyvesekkel övezett szoroshoz. A magas hegyek, 1000 m magasan egy csodálatos tavat rejtenek, ahol úszni és kajakozni is lehet a festői környezetben.

A cikk szerzője
Jó Napot Nagyvilág

Hagyj üzenetet