25.
2021/03
Országunk legdélebben fekvő megyéje Baranya megye.
Székhelyén Pécsett, az UNESCO világörökség részét is képező Ókeresztény sírkamrák, már hosszú évszázadokra visszanyúlóan adnak tanúbizonyságot a város jelentőségéről.
„A feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak korakeresztény temetkezési építészetét és művészetét.” – olvashatjuk a múzeum honlapján.
Szent István király által, a 11. században megalapított 10 püspökség közé soroljuk. Szintén még ebben a században építették fel román stílusban a kéttornyos, háromhajós bazilikát.
A bazilika köré több jelentős egyházi építményt emeltek, mint például a Püspökvárat és a 12. században épült Püspöki Palota épületét.
Feltétlen fontos megemlíteni, hogy Magyarország első egyeteme szintén a városhoz fűződik.
Nagy Lajos Magyarország királyának uralkodása idejen, az ő jóváhagyásával és támogatásával 1367-ben került megalapításra.
Pécs utcáin sétálva sok-sok évszázad történelme tárul elénk. Több mint 250 műemlékkel büszkélkedhet a megyeszékhely, így méltán érdemelte ki 2010-ben, Európa egyik kulturális fővárosa címet.
A természetkedvelők a Mecsekben is túrázhatnak kedvük szerint, akár a hegység legmagasabb pontjáig, a 682 méter magas Zengőig. Ugyanakkor számos lehetőség nyílik gyalogosan, lóháton, vagy akár kerékpáron is bejárni a festői vidéket.
„Az ibafai papnak fapipája van. Tehát az ibafai papi pipa papi fapipa.” Ibafán különleges élményt kínál az egyedülálló pipa múzeum, ahol a pipagyűjteményeken kívül a pipázással kapcsolatos kellékeket is megtekinthetnek az ide látogatók.
A XVIII. század végére visszanyúló, hagyományőrző, tavaszváró mohácsi busójárás évente több ezer látogatót vonz.
Több legenda kapcsolódik az eseményhez. Talán a legismertebb a télbúcsúztató – tavaszköszöntő hagyomány, de más legendák szerint a törökök Mohácsról való kiűzésére emlékeznek így.
A XVII. század végén (1687-ben szabadult fel a város a török uralom alól) ijesztő álarcokba öltözve, maguk által készített zajkeltő eszközökkel, az elnyomást megelégelő helyiek az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, üldözték ki a törököket Mohácsról.
Siklós büszkesége a siklósi vár. Az ország egyik legépebben megmaradt várkastélya.

További információkkal és szállással kapcsoltban keressetek minket bizalommal a jnn@jnnutazas.hu e-email címen, vagy a 00 36 1 312-4763-as telefonszámon!

A cikk szerzője
Jó Napot Nagyvilág

Hagyj üzenetet