3.
2021/05

A vendégszerető Etyek

Etyek Budapesttől mindössze 26 km-re, Fejér megye északkeleti peremén, az Etyeki-dombság kezdetén fekszik.

Számos, már az 1800-as évek elejétől tanúbizonyságként fennmaradt, ódon borospincénél mi sem bizonyíthatja jobban a hozzáértő kezek munkáját, s hogy a pince mélyén rejlő isteni nedű felfedezésre váró kincs.

Ha csak végigsétálunk a régi pincesoron, elénk tárul a környék szőlőtermesztő hagyománya, mely több száz évre nyúlik vissza, sőt már a rómaiak idején is megtalálhatóak voltak itt szőlőültetvények.

Ahhoz, hogy megértsük az etyeki borok és borászok titkait, az ismertté vált etyeki korzó mellett feltétlenül érdemes felkeresni az Öreghegy, az Újhegy, a Kecskegödör, a Kispincesor, s a ritkaságnak számító Körpincesor több száz éves, valódi értékeket rejtő pincéit.
Irodánk által szervezett borkóstoláson vehetnek részt, ahol hagyományőrző borászok társaságában és az ő segítségükkel a szőlő borrá válásának útját követhetik nyomon.

Az etyeki bor kiváló tulajdonságokkal rendelkezik a pezsgőgyártáshoz. Az Etyek-Budai borvidék területi és talajszerkezeti adottságai rendkívül kedvezőek azon szőlőfajták számára, melyből a pezsgő készítéséhez elengedhetetlen, megfelelő savtartalmú bort nyerik.
Már a századforduló idején szinte kizárólag Törley József budafoki pezsgőgyára vásárolta fel a pezsgőgyártásához szükséges alapanyagot a termelőktől.

Manapság nyomon követhetjük a kézműves pezsgők készítésének folyamatát (bizonyos lépéseknél, akár részt is vehetünk benne), az úgynevezett hagyományos pezsgőgyártást, mely módszerrel a világhírű francia champagne-ok is készülnek.

 

Természetesen nem csak pezsgőt, hanem kiváló borokat is kóstolhatunk Etyeken!
A környékre jellemző szőlőfajták a Zenit, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Szürkebarát, Királyleányka, Olaszrizling, Rajnai rizling, Zöldveltelini, Pinot Blanc, Cserszegi fűszeres, melyek            mind-mind megtalálhatóak a környék borospincéiben.

 

A finom étkekről se feledkezzünk meg, találkozhatunk hagyományos magyar, erdélyi és sváb ételekkel egyaránt!

 

Baráti társaságok részére előzetes egyeztetés alapján pincelátogatás, borkóstolás művészi szinten!

A cikk szerzője
Jó Napot Nagyvilág

Hagyj üzenetet