17.
2018/10

5 hely, amit látni kell Tallinnban

Észtország fővárosa, a Finn-öböl partján fekszik. Kulturális, tudományos, kereskedelmi és ipari központként is kiemelkedő szerepet töltött be a térség életében. Az Észak-Európában, de egykoron talán egész Európában legmeghatározóbb kereskedelmi szövetség (XIII. századtól a XVII. századig), a Hansa városok szövetségének tagja lett, a XIII. század végétől. Bár a szövetség félévezredes kizárólagos privilégiuma napjainkra már nem jellemző, de Tallinn fekvésének és múltjának köszönhetően megőrizte kiemelkedő pozícióját. Műemlékeinek értékét és a város XV. századi fénykorát is fémjelzi, hogy Európában talán nincs még egy hely, ahol a középkori városmag ilyen egységesen, eredetien megmaradt volna, s ezáltal látogatóit félévezreddel visszarepítve az időbe, megismerhetik Tallinn egykori életét egészen napjainkig. Az alsóváros megőrizte 13–14. századi jellegét, szűk utcáival és polgárházaival, illetve középületeivel.

1. Városháza

Városháza

Észak-Európa egyetlen fennmaradt gótikus stílusú városháza.

A Városház a Baltikum legszebb eredeti állapotában megmaradt késő gótikus építészeti emléke, amely a történelmi belváros részeként 1997 óta a Világörökség egyik helyszíne. A 13. század elején építették, majd 1402–1404 között átépítették. Ezt követően a torony kivételével külseje nem sokat változott. A tornyon “szélkakasként” egy 16. századi őr alakja áll, akit a helyiek Öreg Toomas (Vana Toomas) néven ismernek. A 64 méter magas toronyban található a Baltikum legrégibb harangja.

2. Szent Olaf templom

SzentOlafTemplom

Tallinn legnagyobb középkori építménye

Az óváros híres temploma, a Szent Olav és annak 159 méteres tornya a középkori Európa legmagasabb épülete volt, kitéve a viharoknak és a villámok előszeretetének. A 12. századi Szent Olaf templom (Oleviste kirik) nevét II. Olaf norvég királyról, a tengeri utazók védőszentjéről kapta. A templomról az első írásos dokumentum 1267-ből maradt fenn. A 14. században többször átépítették.

3. Szent Katalin átjáró

St. Catherine''s Passage

St. Catherine’s Passage – photographer: Kadi-Liis Koppel

A legszebb és legizgalmasabb Óvárosi átjáró, tele hangulatos kézműves műhelyekkel, üvegárusokkal, kalaposokkal vagy paplankészítőkkel, keramikusokkal, ékszerészekkel, és selyemárusokkal.

4. Kadriorg Palota

KadrirorgPalota

A barokk építőművészet egyik legszebb példája egész Észak-Európában.

A palotát Nagy Péter orosz cár építette olasz mesterekkel 1718-ban. Felesége tiszteletére nevezték el Katalin-völgynek (Kadriorg). A palota és gazdagon díszített nagyterme a barokk építészet legcsodálatosabb példája, egész Észak-Európában nincs párja. Finn-öböl partjára épült cári rezidencia szökőkútjaival, ápolt kertjével egy kicsit Versailles-t idézi.

5. Tengerészeti Múzeum

TallinTengerMuzeum

A Tengerészeti Múzeum tetejéről a csodás kilátása a kikötőre, az óriási tengerjárók látványa

A város történetében a tengeri kereskedelem játszotta a főszerepet, így a múzeum anyaga nagyon gazdag a témában: hadihajózás, tengerhajózás, halászat, tengerkutatás. A gyűjtemény a maga nemében egyedülálló: történelmi hajók, Európa legnagyobb gőzhajtású jégtörője, egy bejárható tengeralattjáró látható. A múzeum sztárja a „Lembit”, egy 600 tonnás, 250 méter hosszú tengeralattjáró, amelyet 75 évvel ezelőtt, 1936. július 7-én indítottak útjára.

A cikk szerzője
Jó Napot Nagyvilág

Hagyj üzenetet