9.
2021/11

Hévíz- Tófürdő

Zala megyében, a Balaton észak-nyugati oldalán találjuk országunk legemblematikusabb és világviszonylatban is egyedülállónak számító fürdőhelyét, a hévízi Tófürdőt.

Egy különleges természeti képződményről beszélhetünk, mely Európa legnagyobb gyógyvizes, természetes tava.
Meleg termálvizének köszönthetően egész évben látogatható, hiszen a víz hőmérséklete még télen, a fagyos időszakokban sem csökken 24 Celsius fok alá, nyáron pedig átlagosan 33-35 Celsius fokos.
A gyógytó varázslatos hangulatát a vízen úszkáló tündérrózsák, a tavat körülölelő véderdő, a hidegebb évszakok idején pedig a tó felületét beborító párafelhő adja, ezért a téli hónapokban a gőzölgő vízben megmártózva igazi élményben lehet részünk.
E hely mesés hangulatához szintén hozzájárul a tóra épült fürdőház, mely fedett részen is biztosítja számunkra a pihenést.

A Tófürdő messze földön híres, nem csupán a magyar, de a külföldi vendégek körében is. Gyógyulásuknak, elégedettségüknek és visszatéréseiknek köszönthetően Hévízt Magyarország fő turisztikai célpontjai közé sorolhatjuk.
A természetes források által táplált, több mint négy hektáros területen fekvő, melegvizes tavat már a római korban is ismerték, ennek ékes bizonyítéka, hogy a tó fenekéről többezer éves pénzérmék kerültek elő.
A helyi fürdőkultúra azonban jóval később, az 1700-as évek végén lendült fel igazán, mely gróf Festetics György nevéhez köthető.
A fürdő hírneve már akkoriban is gyorsan terjedt, a gyógyvíz és az orvosok együttes munkájának köszönhetően pedig mára világszerte ismerik Hévíz nevét.
Itt találjuk a Szent András Reumakórházat, mely szintén Festetics család nevéhez vezethető vissza, jelenleg ez Magyarország legnagyobb mozgásszervi és reumás betegségeket gyógyító intézménye.

A tó természeti szépsége és egyedisége mellett tehát a gyógyulás helyszíne is, elsősorban mozgásszervi panaszok esetén ajánlott, azonban jótékonyan hat számos egyéb betegségre egyaránt.
A gyógyvíz javasolt reuma, csontritkulás, köszvény, pikkelysömör, gyulladásos ízületi-, és nőgyógyászati betegségek, kopásos ízületi-, és gerincbetegségek, ortopédiai műtétek, illetve balesetek utókezelésének gyógyítására.
Mindemellett bátran alkalmazható ivókúra formájában emésztési zavarok vagy gyomorhurut esetén, de akár egészségmegőrzés céljából is.
Érdemes tudni, hogy a víz helyben fogyasztva a leghatásosabb, ezért a városi ivókút lehetőséget biztosít mindenki számára, hogy megkóstolja a híres gyógyvizet.

Fontos kiemelni, hogy a fürdőzés kifejezetten higiénikus, a források ugyanis naponta többezer liter friss vízzel táplálják a tavat, ennek köszönhetően pedig a víz hetente kétszer is teljesen kicserélődik és megtisztul.
A tó gyógyhatása azonban nemcsak a víz összetétele miatt eredményes, hanem a tó medrét borító tőzegréteg is nagy mértékben hozzájárul. A gyógykezelések közül ezért kiemelkedő az iszapkezelés, vagy az iszapfürdő melyeket a hévízi tőzegiszappal végeznek.
Gyakorlatilag az összes gyógyászati és wellness szolgáltatás megtalálható Hévízen, azonban ezek közül is feltétlenül meg kell említenünk a súlyfürdőt, melynek módszerét dr. Moll Károly dolgozta ki egykor Hévízen, s amelyre méltón büszkék a helyiek.

A cikk szerzője
Jó Napot Nagyvilág

Hagyj üzenetet