15.
2021/06

Korzika Nyugati-part

A sziget északi részéhez hasonlóan a nyugati partot is a kirándulást kedvelőknek ajánljuk.
A Propriano és Porto közötti részt leginkább a sziklás partok jellemzik, de itt is mindenhol találkozhatunk homokos öblökkel.
A nyugati-part a Bastiai kikötőből kb. 3,5-4 óra alatt közelíthető meg, a sziget különleges domborzati adottságai miatt. A magas hegyek között az utak keskenyek, kanyargósak az átlagsebesség sok helyen 20-30 km/óra, kérjük ezt vegyék figyelembe a program tervezésénél! A lassúbb haladásért viszont a csodálatos tájak kárpótolnak, ahol mindig meg kell állni egy-egy fotó kedvéért.

Látnivalók és kirándulások a nyugati parton

Porto: A festői település az azonos nevű öbölben fekszik, melyhez vörös hegyek szolgálnak díszletül.  A kis kikötőből naponta kétszer indulnak kirándulóhajók Scandolara, az UNESCO által a Világörökség részeként nyilvántartott természetvédelmi területre, ahol ritka madárfajok élnek. Az üvegfenekű hajókról a tenger élővilága is megfigyelhető.
A természet csodás színeit megörökítő portoi naplementével csak ezen part mentén találkozhatunk!

Les Calanches: Maupassant „Egy élet” című regényéről ír így a Piana és Porto között húzódó fantasztikus vörösgránit képződményről: „Meredek falak, oszlopok, tornyok, meglepő formák jellemzik, melyeket a nap, szél, az időjárás és a tenger magas páratartalma együttesen alakított. Magasságuk sok helyen a 300 métert is meghaladja … Az egész olyan hatást kelt, mintha a szörnyek országában járnánk, egy rémálom szereplői között, akiket egy hóbortos, különcködő istenség kővé változtatott.” És valóban, ha gyalogosan végigsétálunk, különböző „szobrokat” fedezhetünk fel: botjára támaszkodó püspök, szívforma, vagy akár egy hatalmas madár … de mindenki saját képzelete szerint láthat bármilyen alakzatot.
A vörös sziklák mögött felbukkanó mélykék tenger csodálatos látványt nyújt.

Piana: Franciaország legszebb települései között tartják számon a csodálatos panorámájú falut.

Sagone-öböl: A nyugati part egyik legszebb öble, ahol homokos-sziklás strandok váltják egymást, hangulatos városokkal, kellemes üdülőhelyekkel.

Cargése: A Sagone-öböl partján található a város, amit még 1774-ben, a sziget akkori kormányzója, Marbeuf alapított azzal a szándékkal, hogy egy görög kolóniát telepítsen ott le. Itt található a sziget egyetlen ortodox temploma is, szemben a katolikus templommal.

Ajaccio: A sziget fővárosa, Dél-Korzika székhelye. Itt született a híres hadvezér, majd császár, Bonaparte Napoleon.
A mediterrán városban lépten-nyomon a császárt idéző emlékkel találkozhatunk: szülőháza, ami ma múzeumként látogatható, a templom, ahol megkeresztelték, híres csatáit időző emlékműve, köztéri szobrai … A városban található Fesch Múzeum gazdag képgyűjteményével várja az érdeklődőket. Esténként igazi mediterrán hangulat és a teraszos éttermek változatos fogásai csalogatnak.

Feltétlenül keressük fel a kikötőnél található, a sziget őstermelőinek portékáit kínáló, ideiglenes piacot, mely a hét több napján is nyitva van, várva az ínyenceket!

A cikk szerzője
Jó Napot Nagyvilág

Hagyj üzenetet